Deelname Wereld Muziek Concours 2022

Afgelopen weekend hebben we ons ingeschreven voor het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade. Ondanks de coronacrisis heeft de band veel nieuwe leden mogen verwelkomen die afkomstig zijn uit de harmonie- of fanfarewereld. Daardoor kan de band met vertrouwen deelnemen op zowel de mars, als de showwedstrijden.
“We merken dat de coronacrisis veel mensen heeft laten nadenken over hoe ze met hun vrije tijd willen omgaan, dat heeft ons bepaald geen windeieren gelegd. Het gaat heel erg goed. Een nieuw tijdperk en een nieuwe uitdaging blijken voor velen perfect samen te gaan”, aldus Alain Garnier, showontwerper en instructeur van de band.

De band neemt in het laatste weekend van het concours deel in de World Division. De muziek voor de marswedstrijden is nog niet definitief vastgelegd. “Hoewel alle arrangementen altijd op maat van onze band geschreven worden, proberen we eerst vanalles uit, voordat we een definitieve keuze maken”, aldus Garnier. Het concept voor de nieuwe twaalf minuten durende show is echter een heel ander verhaal. “Begin 2020 was de volledige muziek gearrangeerd en zijn we aan de slag gegaan met instuderen. Toen brak de coronacrisis uit en hebben we feitelijk een jaar niets gedaan.” De band brengt op het WMC de show: “The sky is the limit”. Met dit concept verkent de Band het luchtruim en brengt een uitgebalanceerde muzikale compositie van nummers die allemaal iets met vliegen of de lucht te maken hebben, maar daarnaast wordt ook de grens opgezocht van wat de leden kunnen. Een titel met een dubbele betekenis dus. Garnier: “In de opening van de show moeten de muzikanten meteen aan de bak op tempo 160 en veel snelle richtingsveranderingen, maar we zetten ook solisten in. We tappen uit verschillende stijlen zoals heavy metal, filmmuziek en happy hardcore. We brengen ook een meeslepende ballad. We vinden het belangrijk dat het publiek twaalf minuten lang geboeid wordt, met een goede balans tussen herkenbaarheid en hoog niveau. Dat is een extreem dunne scheidingslijn. Zie die maar eens te bewandelen.”

Voor de muziek ging de band in zee met toparrangeur Dennis Hazenoot die voor talloze korpsen in de showsector de muziek arrangeert. “Dennis weet de stijl en sound van onze band perfect aan te voelen en zorgt tegelijkertijd voor vernieuwing en uitdaging”, zegt dirigent Stefan Outjers.
Naast Outjers en Garnier bestaat het instructieteam uit de beroepstrombonisten Dennis Close en Martin Garnier met ondersteuning van een reeks ervaren leden. Het stelt de band in staat om tegelijk in kleinere groepen te repeteren zodat ieder detail de juiste aandacht kan krijgen. “Het werkt bovendien heel erg efficiënt. We weten niet wat er qua corona-maatregelen nog op ons afkomt, dus het is zaak dat we iedere beschikbare minuut zo goed mogelijk benutten”, besluit Outjers.