Raymond Spons nieuwe dirigent

De Show- and Marchingband MVB heeft sinds 1 juli een nieuwe dirigent in de persoon van Raymond Spons.

Na 10 jaar als slagwerkinstructeur en arrangeur (2001) verbonden te zijn aan de MVB, was de zoektocht naar een nieuwe dirigent al geëindigd voordat deze begonnen was. Onze nieuwe dirigent was al binnen onze gelederen aanwezig. Zijn creativiteit, talent, vakmanschap en affiniteit met de mars- en showwereld was meer dan bekend. Daarnaast heeft hij laten blijken onder stressvolle situaties vooraan te staan om mee leiding te geven aan onze orkesten.

Raymond is geboren in Eijsden in 1970 en getrouwd met Aranka Gerards. Hij heeft twee dochters en een zoon. Zij wonen in Maastricht en horen al jaren bij de MVB familie.

Zijn muzikale loopbaan startte aan de Rijks Muziekacademie te s’Gravenvoeren ( Belgie) en werd vervolgd aan het Conservatorium Maastricht, alwaar hij zijn diploma uitvoerend-musicus slagwerk behaalde. Later werd deze studie nog aangevuld met de aantekening kamermuziek. Ook volgde Raymond lessen en masterclasses bij o.a. Rainer Seegers (Berliner Philharmoniker), Georg Breier (WDR en Bayreuther Festspiele) en Franz Lang (SWR Baden-Baden).

De orkestervaring deed Raymond onder andere op bij het Nationaal- en Europees Jeugd Orkest, hetgeen uiteindelijk resulteerde in een vaste aanstelling bij het Limburgs Symphonie Orkest als ”eerste slagwerker en plaatsvervangend paukenist”. Daarnaast werkt Raymond op freelance-basis voor diverse orkesten in binnen- en buitenland. Op het gebied van kamermuziek is Raymond voornamelijk actief als speler in het marimbaduo dat hij samen met Vincent Cox vormt. Zij spelen zowel “klassieke”-muziek transcripties als authentieke marimba  composities.

Naast zijn loopbaan als slagwerker voltooide Raymond Spons in 2003 de opleiding orkestdirectie bij Jan Stulen (Conservatorium Maastricht). Na enkele masterclasses met het Promenade Orkest (Jan Stulen) en Het Brabants Orkest (Marc Soustrot en Lucas Vis), was hij werkzaam bij diverse orkesten als assistent of vervanger voor diverse dirigenten. Als assistent van Jan Stulen dirigeerde hij zijn eerste opera (The consul/Menotti) tijdens een coproductie Maastrichts conservatorium/ Limburgs Symphonie Orkest.

Verder is hij sinds januari 2005 verbonden als dirigent aan het Universiteitsorkest Maastricht en en was hij ruim vijf jaar verbonden aan het Tegels Symfonie Orkest.