Raymond Spons (dirigent) werd geboren in 1970 te Eijsden. Zijn muzikale loopbaan startte aan de Rijks Muziekacademie te s’Gravenvoeren (België) en werd vervolgd aan het Conservatorium Maastricht, alwaar hij zijn diploma’s docerend- en uitvoerend musicus slagwerk behaalde. Later werd deze studie nog aangevuld met de aantekening kamermuziek. Ook volgde Raymond lessen en masterclasses bij o.a. Rainer Seegers (Berliner Philharmoniker), Georg Breier (WDR en Bayreuther Festspiele) en Franz Lang (SWR Baden-Baden).

De orkestervaring deed Raymond onder andere op bij het Nationaal- en Europees Jeugd Orkest, hetgeen uiteindelijk resulteerde in een vaste aanstelling bij het Limburgs Symphonie Orkest als “eerste slagwerker en plaatsvervangend paukenist”. Daarnaast werkt Raymond op freelance-basis voor diverse orkesten in binnen- en buitenland met wereldberoemde dirigenten; o.a. Gustav Mahler Chamber Orchestra, Radio Symfonie Orkest, Stadttheater Aachen en de Düsseldorfer Symfoniker.

Naast zijn loopbaan als slagwerker voltooide Raymond Spons in 2003 de opleiding orkestdirectie bij Jan Stulen (Conservatorium Maastricht). Na diverse masterclasses met het Promenade Orkest en Het Brabants Orkest, is hij momenteel werkzaam bij diverse orkesten als assistent of vervanger voor diverse collegae dirigenten. Als assistent van Jan Stulen dirigeerde hij zijn eerste opera (The Consul / Gian Carlo Menotti) tijdens een coproductie Maastrichts conservatorium/Limburgs Symphonie Orkest.

Raymond dirigeerde het Limburgs Symphonie Orkest in 2005 en 2006 tijdens de jaarlijkse reeks carnavalsconcerten en werkte als assistent-dirigent voor Ed Spanjaard tijdens enkele uitvoeringen van muziek van Charles Yves. Ook dirigeerde hij het educatie-project La revue de la cuisine (LSO / Theatergroep ‘Het Vervolg’).

Raymond is sinds 2000 slagwerkinstructeur van de Show- and Marchingband MVB (Maastrichtse Verkennersband).
Met ingang van maart 2011 is Raymond dirigent van de Show- and Marchingband MVB.

Raymond is ook als dirigent verbonden aan het Universiteitsorkest.