De “Trichtse Verkennersband Sterre der Zee” werd opgericht door leden van de Sint Lambertusgroep, zij waren lid van de Katholieke Verkennerij.

Begintijd

Het verkennersuniform was in het bezit van de leden en werd vanzelfsprekend het Banduniform en gedragen tijdens optredens. Het uniform bestond uit een korte donkerbruine manchester broek, khaki blouse, kniekousen met groene flossen, das en hoed. Men ruilde alleen de groepsdas in voor de witte Sterre der Zee das. Dit uniform bleef gehandhaafd tot het begin van de jaren zestig, hoewel in de loop der jaren de broek wat korter en de blouse wat lichter werd.

Jaren ’60

In 1957 werd bij de Verkennerij de zwarte baret geïntroduceerd en niet veel later de lange mosgroene broek. Omstreeks 1960 gaat de Band de korte broek dragen met baret.
Na de doorstart dragen de leden de mosgroene lange broek met witte sokken, het khaki hemd, een zwarte baret en witte das met stadswapen, tijdens andere bijeenkomsten en repetities wordt een blauwe das met stadswapen gedragen. Over het hemd dragen de blazers een leren koppel die voorzien is van een leren schouderriem. Ook hebben de blazers een periode witte stoffen handschoenen. De TM, vlagdrager, dikke trom, pauken en bekkenspelers dragen witte leren kaphandschoenen.

Jaren ’70

Na de fusering van Scouting Nederland in 1973 komt er een blauwe broek voor alle speltakken, de Band besluit hierin niet mee te gaan en de leden moeten bij de Maastrichtse herenzaak  Maison Louis een bruine lange broek kopen. Hieraan voorafgaand  wordt de grote hoed weer ingevoerd. Het kakhi hemd is inmiddels beige geworden, de witte das blijft gehandhaafd, de blauwe das is dan inmiddels verdwenen. In deze periode wordt een rode plastic regenjack aangeschaft. Bij goed weer hangt hij opgevouwen in een klein pakket achter op de heup.

Terug naar de basis

Enkele oudere leden zijn eind jaren zeventig zeer enthousiast over het oude verkennerij uniform. Tegen alle maatschappelijke stromingen in komt een herinvoering van het originele uniform. Dit is echter niet meer verkrijgbaar. De korte broek in een chocolade bruine variant is wel nog verkrijgbaar, terugkijkend was dit meer een spanbroekje dan een korte broek. Gezocht wordt naar passende kousen, de flossen moeten worden gemaakt. De blouse is de op dat moment de verkrijgbare beige van de Scoutshop. Om het verhaal kompleet te maken komen er voor iedereen dezelfde lichtbruine schoenen, zeer modern voor die tijd maar later weg gezet als de “bananenschoenen”. Ook wordt voor de in kleine getale beginnende dames een bruine rok gekocht bij de Scoutshop.
Gedurende vele jaren wordt dit het gezicht van de Band aangevuld met de eerder genoemde rode jack. Het enige dat nog wel eens wisselt is de kleur van de sokken, deze worden langzaam aan iets donkerder.

In het gala

In het begin van de jaren negentig ontstaat er binnen de leden weer een roep voor een ander uniform, dit wordt uiteindelijk het Gala uniform, een zwarte broek met rode bies, een rode galajas met hoge kraag voorzien van embleem, vergulde knopen en witte ruiterhandschoenen. Hierbij wordt gekocht gladde zwarte schoenen in twee modellen. Op dit uniform wordt de grote hoed gedragen. Het oude uniform met de korte broek zou gedragen blijven bij specifiek scouting activiteiten en tijdens warm weer. Op de een of andere manier is het gala uniform vervaagd en steeds meer verdrongen door het oude model uniform. Het was nou eenmaal de Verkennersband niet. Door de aanschaf van het Gala uniform was het oude uniform niet meer vervangen en jaren na de introductie van het gala liepen we nog altijd in het tot op de draad versleten en verschoten pak.

Vernieuwd historisch uniform

In 2001 werd het huidige uniform geïntroduceerd, een moderne snit en kleurrijkere variant van hetgeen waar in 1953 mee begonnen was. De kleurcombinatie rood en groen komen op meerdere plekken naar voren. De dames dragen geen rokken meer maar gewoon de broek. De grote en uitzonderlijke verandering was de kleur van de hoed. Deze kleur is afhankelijk geweest van een toevalligheid. De hoedenmaker kon alleen maar een proefmodel leveren in zwart. We waren meteen verkocht en er is nooit spijt geweest om hem in deze kleur aan te schaffen. De rode jacks die al voor de aanschaf van het Gala hun beste tijd hadden gehad werden vervangen door blousons in de kleur beige en later voorzien van het Bandlogo. Noviteit was de invoering van een jaarembleem, op de rechtermouw, hiermee wordt aangegeven hoelang iemand lid is.

Junioren

Onze junioren Band kreeg met de invoering hetzelfde uniform maar dan voorzien van de zwarte baret.
De Band heeft twee vlaggen gebruikt, de Sterre der Zee vlag en de opvallende witte Muziekgroep “Jan Bovy” vlag. Beide zijn nog in het bezit van de band maar worden al jaren niet meer gevoerd. Zeg nooit, nooit, het zou maar zo kunnen zijn dat ze binnen een aantal jaren voor de orkesten uit door Mestreech zullen trekken.
De trommen en de bazuinen/klaroenen zijn vele jaren voorzien geweest van een vlaggetje met scouting logo, in de beginjaren waren deze blauw en later wit. De tamboers konden zelfs kiezen, de voorzijde met het wereld insigne van scouting en aan de achterzijde het Mestreechs stadswapen. Dit laatste werd het meeste gedragen.

Met de komst van nieuw slagwerkinstrumentarium in mei 2004 verdwenen ook deze vlaggetjes.

In de periode dat we jachthoorns hadden waren deze omwikkeld met een rood koord.  En aan de bass (dikke trom) hing het “Hummelke”, een beertje in banduniform. De trommen hebben bijna altijd tromkoorden gehad en de sousafoons zijn tot 2003 voorzien geweest van hoezen met verschillende logo’s, toen is er besloten geen hoezen meer om de sousafoons heen te doen, dit zag veel degelijker uit en remt de geluidstrillingen niet af.

Blijven vernieuwen

In 2009 zijn binnen beide orkesten alle sokken vernieuwd, deze zijn speciaal voor ons gemaakt door een bedrijf in Duitsland. Het heeft een aantal maanden zoekwerk gekost.

Verder zijn er ontluikende plannen voor een vernieuwd gala-uniform maar wel zodanig dat het complementair moet worden aan het historische uniform. Naar gelang de weersomstandigheden moeten onderdelen uit en aan gedaan kunnen worden zonder dat het beeld van het uniform ingrijpend verandert. Het complementaire uniform zal in tegenstelling tot ons vorige gala-uniform echt Verkennersband uit moeten stralen! De kleuren donkergroen, kaki, zwart en elementen van heldergroen en helderrood en het element wit uit het bestaande uniform moeten in ieder geval gehandhaafd blijven alsmede de zwarte hoed.

Complementair uniform

Direct na de zomerstop van 2011 worden de maten opgemeten van alles leden van de show- and marchingband. Er komt een donkergroene galabroek met dubbele rode bies. Dit is de eerst stap van een uniform dat uit 4 aparte delen bestaat. Het uniform wordt de komende jaren in fases ontwikkeld en doorgevoerd. Sleutelpunten zijn gemak en foutvermijdend ontwerp. De stof van de broek is onkreukbaar. De broek (pantalon) beleeft zijn première in New York tijdens de Veterans Day Parade. In 2013 wordt er een uiteindelijk ontwerp gepresenteerd voor een nieuw uniformjack. Voor het ontwerp hebben Alain, Maurice en Tey hulp gekregen van Franse ontwerper en bandfan Fabrice Gillon. Toch wordt besloten eerst de hemden te vernieuwen. Door de problemen met huisvesting wordt tijdelijk alles “on hold” gezet, maar in het najaar van 2016 worden de nieuwe hemden toch geproduceerd en geleverd. Inmiddels is besloten daarna de hoed en de schoenen te vervangen en als laatste pas een uniformjas te produceren.