De Maastrichtse Verkennersband is een doneeractie begonnen om er voor te zorgen dat de leerlingen van de band nog les kunnen blijven volgen. Sinds zaterdagmorgen loopt er een online doneeractie waarbij mensen een vrijwillige donatie kunnen doen. De club wil hiermee €3500 ophalen om zo “financiële ademruimte” te krijgen.

Normaal gesproken betaalt de band met de vergoedingen van optredens, namelijk taptoes, parades en andere evenementen, de opleidingen van ca. 85 leerlingen. Doordat alle evenementen door de coronacrisis geannuleerd zijn, zit de band zonder inkomsten.

Penningmeester Joeri Bergers: “De schadepost is gigantisch. Het is een veelvoud van het bedrag dat we met deze actie op willen halen.” De band betaalt normaal een groot deel van opleidingskosten zelf. Slechts een klein deel wordt bekostigd met subsidies en contributies. Bergers: “We willen dat de band toegankelijk blijft voor ieder inkomen, er moeten zo weinig mogelijk drempels zijn voor een lidmaatschap”.

De band sneed zelf al behoorlijk in de kosten, maar zegt nu tegen de grenzen aan te lopen van wat nog mogelijk is. “Wanneer je nog meer gaat bezuinigen, dan gaat dit ten koste van de kwaliteit van de band en breng je de doorstroming en toekomst in gevaar, dat willen we echt voorkomen”.  De afgelopen jaren bouwde de band aan een nieuw clubhuis; een door brand grotendeels verwoest pand aan de Malbergsingel in Maastricht werd volledig opgeknapt. Volgens Bergers is dat nog altijd niet af: “We bevinden ons in de laatste fase, maar we hebben de afgelopen jaren wel al onze spaarcenten hiervoor moeten gebruiken. Het nadeel is dat je een crisis van deze omvang dan niet kunt opvangen”.

De eerste donaties zijn inmiddels binnen.